Hatha jóga

A tradicionális hatha jóga a nyugati jógagyakorlat legelterjedtebb és legteljesebb formája. Számtalan új jógafajta épül a gyakorlataira, amely a jóga valamennyi gyakorlati elemét, az ászanákat, a pránájámát, a relaxációt és a meditációt is magában foglalja.

A „Ha“, azaz Nap és a „Tha“, azaz Hold szavak együttállása, az ellentétes erők egyensúlyba hozását és egyesítésének útját, az egység elérését jelenti. A Nap és a Hold aktív és passzív minőségét képviseli a dinamizmus és az ellazulás állapotainak egyensúlya a foglalkozásokon.

Az órán a testgyakorlatok anatómiailag helyes kivitelezésével foglalkozunk, amellyel felkészíted tested és elméd az egyszerűbb légzőgyakorlatokra is. A testtartásokat tudatossággal végezve ott válik erőlködésmentessé, könnyeddé a gyakorlásod, ahol légzésed is egyenletes és puha.

A testedben megkezdett folyamatok, izmaid erősítése, nyújtása, lazítása, légzésed tudatosítása, testi-, lelki-, és mentális szinten hatnak rád. A gyakorlás tudatosságot visz a testedbe és fokozatosan alakíthatja át az egész életedet.

Fokozatosan megtanulod stabilan felvenni és kitartani az ászanákat, miközben megismered és tiszteletben tartod saját határaidat. Napról napra képes leszel megtartani a belső figyelmedet, tudatos légzéssel és relaxációs technikákkal befolyásolni idegrendszeredet.

A rendszeres és kitartó gyakorlások alatt aztán a testhelyzetek elkezdhetnek emlékeztetni életed eseményeihez. Önmagadhoz közelebb kerülve, olyan képességeid kerülhetnek felszínre, amellyel rugalmasabban és szabadabban alkalmazkodhatsz a változásokhoz.